Ще бъде ли професионалната фотография от значение след десет години? Ще бъде ли самата фотография изобщо от значение тогава?

Според някои статии видео-заснемането е последното и най-голямото постижение на апаратите от тип DSLR . “Видеото не е снимка, а снимките няма да изчезнат” ще кажете сигурно, но според някои корифеи, компютрите и специални софтуери биха имали удивителната мощ да създават снимки с високо качество от всяка видео-сесия. Това може да е нов скок, който би променил сериозно начина по който снимаме днес и дори би превърнал фото-апарата в продукт за определена ниша?

Да се върнем към темата – за бъдещето на професионалната фотография. Мненията са силно разделени по въпроса. Половината твърдят че качеството все още има значение и потребителите биха плащали на професионалисти за да им доставят високо качество. Другата половина твърдят, че дигиталните апарати са направили фотографията “прекалено лесна”, което води до издигането на аматьори, претендиращи да са професионалисти и правещи снимки безплатно за клиенти. От друга страна клиентите свалят нужните им снимки през интернет от “stock” или безплатно от изображенията в “Google”.

И двете групи имат много солидни позиции, но ясното е че бъдещето на професионалната фотография е под съмнение. В крайна сметка кой би искал да плати такса за професионален фотограф, след като може да ползва изображенията от “Google”, да снима със смартфона си или просто да помоли някой познат, да му снима безплатно, с чисто новия си и блестящ любителски “Nikon”?

Надеждата е че качеството ще спечели! Талантливите фотографи би трябвало да бъдат възнаграждавани за красивите творби, които споделят със света… Основното опасение е че истинските творците ще се откажат, тъй като вече няма да се печелят пари от фотография.

Превод от:

The Photography Blogger: The Future of Professional Photography – Bright or Doomed?