Обмислях дъкго преди да стартирам този блог – дали изобщо би бил интересен за някого, каква и до колко съществува у нас рекламната фотография. Зная, че тя не е самоцелен каприз, творческа прищявка или просто моден жанр, а е породена и обслужваща вездесъщият Маркетинг. Живеем в динамиката на време, белязано от удивителни и бурни промени и трансформации в света. Икономическите промени у нас последваха верижно политическия преход от 1989г. Чрез приватизации, частна инициатива и предприемачество, намеса на капитали от вътре и вън, повече от двадесет години социалистическия тип планово стопанство се трансформира в капиталистически тип, каквото и да значи това. Първия отричаше изобщо ролята на Маркетига, но сега би имало всички предпоставки да се развихри именно рекламата, като инструмент на Маркетинга, в чието допълнено и актуализирано определение се говори и за “Управление на взаимоотношенията с клиентите”.

Развиха се и нови медии, досегашните печатни медии все повече отстъпват дял на електронните и особено на интернет пространството, предлагащо все по-нови, разнообразни и глобално достъпни рекламни способи. Рекламна фотография се консумира, разбира се и за интернет издания, сайтове, банери и къде ли не… Но има и още нещо – продуктите на световните марки идват у нас с вече готова реклама. Произведеното в България е естествения възложител за такава дейност у нас. За съжаление има какво да се желае в това отношение, защото на пазара ни отдавна не е преобладаващ делът на родните производства, а и те се борят за мястото си главно в хранително-вкусовата промишленост, туризма, услугите и до някъде в облеклата, козметиката и медикаментите. Спецификата на ограничения ни пазар ги прави предпочитани, основно и нерядко при това, заради по-ниските им цени. Съвсем логично такива производители, преодоляващи редица трудности и криза, недалновидно зачеркват най-напред от средствата за реклама. От друга страна глобализираните “имидж-банки”, всепроникващата мрежа предлагат неизброими количества и разнообразие на фото-изображения, като “от консерва”- безлично универсални, отчуждени по характер, макар всички изпълнени на съвсем прилично професионално ниво и на “безконкурентни” цени (ако изобщо се заплати нещо, защото по отколешна лоша практика у нас, много дизайнери и агенции откровено се “възползват” от чужди изображения и части от тях, които след дигитална обработка стават използваеми отново. А с такива, мрежата е препълнена).

Това естествено стеснява още повече полето за изява на колегите “мохикани”- работещи самоотвержено в рекламната фотография. Относително дребните поръчки, изпълнявани при силната конкуренция рефлектират често и в дразнещо-компромисни дори в техническо отношение “неграмотни” резултати. Много ми е болно, като разглеждам сайтове на туристически хотели и обекти снимани буквално със “собствени” сили,… за да се “спести” някой лев от “разточителните” хонорари на колегите-специалисти. Убеден съм, че наред с мултимедия, рисунки, 3D, видио и анимация – винаги ще има нужда от фото-изображения в рекламата. И така, все пак реших, че докато съществува реклама, използваща изображения създавани по фото-технология, блог като този не е съвсем лишен от смисъл. От друга страна, за мнозина днес, интерес представлява фото-техниката, специфичните професионални приоми и начини на работа при осъществяването на конкретни фотографии с рекламно приложение. Това също би намерило тук място и вярвам- определен интерес за развиващи се по-млади колеги или просто любители желаещи да правят снимки с онова ‘УАУ!’ излъчване, което срещаме по списания и билбордове…

За себе си мога да кажа само, че съм започнал от почти детска възраст да снимам и обработвам сам изображенията си. Магията наречена “Фотография” ме плени и избрах професионалния път на развитие. Попаднах във ФОРЕК – едно уникално за страната ни фото-рекламно студио, работих там четиринадесет години като фотограф и имах шанс да се уча от дуайените ни в тази област – фотографи и художници, редактори, полиграфисти и лаборанти. От началото на прехода работя самостоятелно, а понякога и в екип, ако работата го е изисквала.

Пожелавам полезни и приятни мигове на посетителите на блога!