Наскоро бе реализиран видео-клип, рекламиращ нова продукт­ова група от реномирания производител Тандем. На снимките, осъществени изцяло дигитално, гостуваше чуждестранен стилист на храни. Като цяло, при напрегната еднодневна работа, екипа завърши планираните епизоди.

За мен, като рекламен фотограф, работещ изключително в областта на хранителната фотография беше интересно да наблюдавам работата на други колеги в същата област. Наред с професионализма на екипа и работата по постигането на перфектни резултати у мен възникнаха и някои въпроси и съпоставки. Например защо за изработката на секунден видео-клип, представящ настолна видео-реклама на трапезен продукт, се осигурява огромно студио, кино-екип годен да реализира и пълнометражен филм и осветление достатъчно буквално да “сготви” експонатите.

Не възразявам срещу презастраховане с повече удобства, специалисти и възможности за творчество на снимачната площадка. Напротив, така трябва да бъде. Убеден съм че подобно съсредоточие помага, ако е в разумни граници. Много години от опита ми, подобна работа, с резултати (може би нескромно, но е верно) говорещи сами за себе си, протича в съвсем камерен състав. Художественият (креативен) автор и често, едновременно графичен дизайнер на печатното издание, подпомаган от мен, е нерядко и готвач, стилист, аранжьор а даже и закупчик…

Съвместно в работата с него влагаме всичко от себе си, не само като професионалисти, но и по възрожденски ревностно, с дръзновение, до перфектното изпипването на детайлите, които понякога, за жалост, дори остават недооценени или неразбрани от самите клиенти, следващи конюнктурно маркетинговите капризи и прекалено сложната пазарна реалност у нас.

Пред обгрижването (“внимание – това е кино!”) полагано за видео-рекламите предназначени за вездесъщата в България ТВ-медия, грижата по създаването на реклами за печатно разпространение е дилетантски пренебрегвана и се свежда най-често до ниво на самодейност.

Всеизвестно е, че крайното качество в дадена система, отговаря на най-ниското качество на елемент от веригата в тази система. Въпеки това, все по-често и поради достъпността, изходният снимков продукт за реклами (на хотели, заведения, хранителни менюта, туризъм и какви ли не още стоки и услуги, не само от дребни и локални производители) е на ниво под всякакви изисквания и професионални норми. Защо ли?

Не визирам толкова прословутите МегаПиксели. Те и без друго са само технически параметър, важен безспорно, но и неадекватно преекспониран (поради некоректните реклами за много производители на снимаща техника днес, както и поради сериозните размествания в стандартите, предизвикани от смяната на технологиите). Много по-съществени са изискванията за естетичност, подходящо осветление, качествена оптика, композиция, гледна точка и други важни от професионална гледна точка фактори.

Казано иначе – не всяка снимка, изглеждаща пленително на огромния ярък дисплей на мултифункционален “смарт-фон” или джобен фотоапарат с многомилионни пиксели и многократен оптичен “зуум”, е годна за авторитетна употреба в печатна реклама. Изискванията за реклама в интернет, са съобразени наистина с по-ниската екранна резолюция. Но дори и тогава остават другите изисквания – за естетично и компетентно създадени изображения…

Всичко друго, поне за мен, си остава самодейност, или късмет на начинаещия, при случайно попадение. И това е само относно пренебрегване акта на снимане. А цялостното профанизиране в бранша засяга и определянето на адекватен бюджет, необходим реквизит, респектирането пред необходимите технологични срокове и недостатъчното доверие в компетентния екип или осигуряване на повече самостоятелност при някои творески решения.

Недостатъци в снимачната работа се прехвърлят в постпродукцията с Photoshop, като вместо завършващ ретуш и внасяне на финален  блясък, се очаква да се изгражда и дори създава нова фото-реалност от нехомогенните и некачествени изходни снимки.

Процеса във фото-снимачната работа, постпродукцията  и цялостната реализация заприличва на “one-person show” или казано по нашенски – самодейно представление, иначе много успешно в комедията или други сценични жанрове, но крайно негативно и неподходящо за добрата рекламна фотографя и печатна реклама, която има  почти всички  изисквания и нужди подобно създаването на успешните рекламни видео-клипове.