Писах вече за Ковид-19 пандемичната “алиенация”, шестваща из улици и по събития (или липсата им). Скрива лицата и жизнеността дори за фото-обективите.

Нека за още една свързана тенденция споделя. От две години, с кратко прекъсване, работя и като продавач-консултант в един столичен магазин, специализиран за фото-техника. Масовото затваряне на хората по домовете им, изстреля онлайн търговията още по-високо и пощипна мечтите на ентусиасти, прохождащи в това. Спестявайки излизане от домовете, тя налага добро описание и подробно заснимане на предлаганите стоки, имоти и услуги.

Новото тук е, че бумът й въвлече в бизнеса с визуализацията мнозина лаици, подгонени от необходимостта да снимат при най-невероятни условия и ограничени пространства. Други пък са запалени кандидат- блогъри, влогъри, ютубъри, инфлуенсъри и промоутъри – търсещи изявите си в необятните социални мрежи и виртуално пространство. Поощрявани от безчет уеб-уроци по фото и видео , всички те все по-често посещават фото-магазина в търсене на всякакви средства за реализиране на новите си, несвойствени им дейности.

Чувам, от решителни клиенти в магазина изрази, като “трябва да снимаме продуктова фотография” или “нищо не разбираме, но ще снимаме филми и ще предаваме на живо от студио”. Търсят подходящи камери, осветления, микрофони. Отнема време за консултанта да изясни, че софтбокса сам не свети а се прикачва към съответно осветително тяло или даден микрофон не работи еднакво с камера и телефон и т.н. Сблъсъка на напълно неподготвени за целта хора с иначе несложната, но твърде специализирана и профилирана техника е очевиден, а може би и малко забавен. Не защото друг се е родил научен, или защото с години изучава и специализира в областта и именно за това е толкова предпазлив при стартиране на нови задания и проекти. А защото има нещо възрожденско в стремежа за наваксване с бързи и убедителни успехи в областта.
Съдейки по количествата спешно закупени професионални пособия, очаквам ръст в броя импровизирани нови студиа. Ще видим какво ще донесат на амбициозните експериментатори в края на деня.